Na pewno każdy z Was wspomina kulinarny zakątek swojej babci. Placki ziemniaczane to jedno z wielu potraw, przyrządzanych przez gospodynie domowe. Idealne na piątkowy obiad.

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
tłuszcz do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o oczkach do placków ziemniaczanych lub za pomocą maszynki. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić, a żółtko dodać do ziemniaków. Dodać również mąkę pszenną, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubite białko, delikatnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu.

 

Latem dodaje do placków kawałek dyni lub cukinii.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Administrator

Ostatnie wpisy Administrator (zobacz wszystkie)