Korzenny biszkopt, masa budyniowa,jabłka i bita śmietana. Pyszne i soczyste ciasto na niedzielny stół.

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków,                                                                                                                                                   1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,                                                                                                                                                    1/3 łyżeczki imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon)

Krem budyniowy:
500ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
210g podłużnych biszkoptów
2 czerwone galaretki
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki czekoladowe  do posypania

 

Piekarnik nastaw na 160oC na funkcji termoobieg .Jeżeli nie masz termoobiegu,  góra-dół 180 st.C.

Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawaj stopniowo cukier i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę.

Na wierzch jajecznej masy przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Ciasto należy przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec należy przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy  biszkopt będzie ostygnięty wyjmij go z blaszki, usuń papier i przekrój go w poziomie na dwie tej samej wielkości części  Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Masa jabłkowa:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.                                                                                                          Jedną łyżką masła  roztop na patelni, dodaj jabłka i smaż je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać).
Jabłka zdjąć z ognia i dodaj jedno opakowanie galaretki, wymieszaj aż galaretka się rozpuści.  Odstaw masę do całkowitego ostygnięcia.

Masa budyniowa:
Ugotuj budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymaj go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryj go folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).

Dwie czerwone galaretki rozpuść w 900 ml gorącej wody i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Utrzyj mikserem 250 g masła ( przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawaj budyń, mieszaj, aż powstanie jednolity krem.

Połową kremu posmaruj  biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłóż jabłka, wyrównaj.
Biszkopty krótko maczaj w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstaw do lodówki na około 15-30 minut.

Na schłodzone ciasto wylej pozostałą galaretkę i ciasto znów wstaw do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.

Na galaretkę z biszkoptami wyłóż pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko dociśnij.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Posmaruj nią wierzch ciasta i posyp wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstaw do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

 

The following two tabs change content below.

Administrator

Ostatnie wpisy Administrator (zobacz wszystkie)